2005/07/28

Yra!

Idag bär det av till Östersund och Storsjöyran.

De kommenterar jag börjat på får vänta till efter helgen...Det lugna på jobbet har nu gått över...74 lägenhetserbjudanden ute och post/mail/telesamtal i massor.

Ses på krogstråket!

/KA

2005/07/27

Nga kommentarer

Nu har det dragit igång rejält på jobbet. Så det blir inte så mkt bloggande och efter en dag framför datorn så känner man sig inte så peppad att sätta sig framför datorn. Här är nga kommentarer som jag har påbörjat tidigare och aldrig hunnit publicera.

Äntligen rätt...
I november 2004 så testade nga killar att komma in på krogar i Göteborg, Malmö och Stockholm. De hade rätt ålder, propert klädda, ej överförfriskade. Och så hade de en annan etnisk bakgrund. De, tillsammans med distrimineringsombudsmannen, anmälde krogarna för etnisk diskriminering. Krogdiskriminerade får skadestånd En krog i Göteborg har förlikats med de studenter som anmält krogen för etnisk diskriminering. Var och en av de sex studenterna får 50.000 kr i skadestånd.
Samma sak har hänt min kusins man. Han, pga att han då var asylsökande, nekades inträde på en krog. Alltså, jag blir så arg när jag hör sånt här. Att krogägare, campingägare, resebolag bara kan göra så här. Det handlar om fördomar och att inte misstänkliggöra personer som inte ser ut som de själva.

Spermabrist...
Det fick man höra på tv-nyheterna igår när man vakande. Funderade en sekund vad det kunde vara då rubriken kan låta lite roligt. Rubriken syftade till det nya från 1 juli att lesbiska par ska få assisterad befruktning. Jag har i ett tidigare inlägg kritiserat vissa partiers syn på honosexuella. Dock så menar jag att detta inslag oxå gör det. Jag vidhåller min åsikt att detta likställer och accepterar alla familjekonstallationer samt att alla barn får lika rätt i trygghetssystemen. Jag tycker inte att den som donarar sperma ska få välja vem som ska få använda det donerade eller att det bara gäller de som donerat efter den 1 juli. Mer om detta kan du läsa på RFSLs hemsida.

Etanolbilar...
Nu har jag inte artikeln framför mig, men Vägverket vill att det inför fler etanolbilar och hybridbilar. Vissa länder har krav på att bilarna ska drivas på miljövänliga bränslen framöver. Det tycker jag är bra. Det verkar ju som att människor redan förstått det här att man kan tanka lite 95 o lite etanol så blir det billigare. Samtidigt så kommer det ut varningar om att priset på etanol kommer att stiga. Alltså vart ligger logiken? Mp ville tidigare ha högre skatt på etanol. Vart ligger logiken?
Problemet med klimatförändringarna bara växer. Att då införa biligare etanol och fler etanolbilar och definitivt fler mackar som har etanol så bidrar det en hel del till klimatförändringarna.

/KA

2005/07/24

CHF tipsar Pagrotsky om nytt utbildningsprogram


Vid vårt förbundsstyrelsemöte i helgen har vi antagit förljande uttalande kring regeringens förslag om att tilldela högskolorna 3500 nya platser:


Regeringen och samarbetspartierna föreslår att högskolorna tilldelas 3 500 nya utbildningsplatser i år och nästa år. För att fylla dessa föreslår Centerpartiets Högskoleförbund att ett nytt program införs vid Sveriges universitet och högskolor: AMS-kunskap, 160 poäng.

- Regeringen är ju väldigt angelägen om att minska arbetslösheten inför valet. Vi har lösningen för att fördröja ungdomsarbetslösheten i åtminstone fyra år. Under tiden får man en god utbildning för att klara av det liv som väntar, säger Ilan Sadé, förbundsordförande.

- Dessutom är det ett steg på vägen för att slussa in hälften av alla färdigbakade gymnasister i framtidens högskoleindustri. Att platser idag står tomma vid många utbildningar innebär ju att vi snart kan ha fler platser än det finns högskolebehöriga. Då vinner vi garanterat OECD-statistiken, tillägger Ilan Sadé.

Förslag till utbildningsprogram AMS-kunskap, 160 poäng

Syftet med utbildningen
Utbildningen vänder sig till dig som riskerar att bli arbetslös före september 2006. Du blir introducerad i de viktigaste delarna av den svenska arbetsmarknadspolitiken och får samtidigt en bra grund att stå på inför det liv som väntar efter avlagd examen.

Utbildningens struktur

År 1
Repetera grundskolan, 20 p
Repetera gymnasieskolan, 20 p

År 2
Förberedelsekurs, högre studier, 10 p
CV-kunskap, 10 p
Datorkörkortet, 10 p
Obligatorisk promenad, 5 p
Lär känna dig själv – lär känna andra, 5 p

År 3
Blanketteori, 10 p
Bidragsvetenskap, 10 p
Socialdemokrati, 8 p
AMS-kunskap, 7 p
Valbara kurser, t ex
Arbetsmarknaden ur ett genusperspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett mångfaldsperspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett "vitmedelåldersheterosexuellmansperspektiv", 5p
Arbetsmarknaden ur ett HBT-perspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett internationellt perspektiv, 5 p
Arbetsmarknaden ur ett miljöperspektiv, 5 p

År 4
Likriktning, 20 p
Examenspraktik, 20 p

Examen
Efter avslutade studier erhåller du en magisterexamen i AMS-kunskap.

Efter studierna
I likhet med många andra högskolestudenter kan du efter att ha avlagt examen se fram mot att besöka arbetsförmedlingen och sedan vänta 90 dagar på att erhålla A-kassa. Efter ytterligare 90 dagar kan du på den begränsade A-kassan (ca 4 000 kronor efter skatt) se fram emot att börja betala av på din studieskuld som uppgår till närmare 200 000 kronor. Lycka till!

2005/07/15

Avskaffa fribeloppet

I SVD Brännpunkt har man kunna läsa om fribeloppet i studiemedelsystemet. De borgerliga ungdomsförbunden har gått ut och sagt att de vill avskaffa det. Gröna studenter (miljöpartiet) kontrar ngn dag senare att det inte löser det hela.

Detta är inte nerbart lösningen på studenternas ekonomiska problem. Men det är en av dem.

Student är man året om. Du har inte rätt till a-kassa under sommaren (om du inte stämplat tidigare) och man står utan för de flesta sociala skyddsnät som finns. Jag vet ingen annan helttidssysselsättning där man får arbeta vid sidan av för att kunna klara sig. Totalbeloppet är för lågt och borde höjas. Det har knappt räknats upp ngt under de senaste åren. Koppla totoalbeloppet mot KPI så att det följer den övriga samhällsutvecklingen så att studenter inte förlorar i köpkraft.

Som de borgerliga ungdomsförbunden skriver, dagens fribelopp hämmar studenter att få arbetslivserfarenhet. Ngt som man idag är i behov av för att kunna få jobb. Förstår inte att Gröna studenter ser den kopplingen; skorotar man fribeloppet så ökar möjligheten till att få ett jobb efter studierna då man kan ha fått arbetslivserfarenhet.

Vidare bör studiemedlet vara 50 % bidrag och 50% lån. Själva tolvterminers gränsen måste vara flexiblare då det idag är nästintill omöjligt att få studiemedel efter 6 år.

Gröna Studenters förslag om att man efter nga år i arbetslivet själv ska få välja en nivå på studiemedlet efter den skuldsättning man vill ha tycker jag är fel. CSN är ingen bank i den bemärkelsen. Det är bra att beloppet är samma. Det finns redan idag en möljljghet att få ut lite mer om man har tjänat över en viss gräns.

/KA

2005/07/14

Rimliga hyror på studentbostäder

Nu är det dags att det händer ngt. Det händer absolut ingenting på sommarjobbet. Fast jag får nog snart äta upp att jag sagt så. För jag vet vad som väntar; anstormningen av studenter som ska ha boende inför terminsstart, övertid för att hinna ge alla boende, stress pga av att man inte hinner göra allt som man vill bara för att telefonen ringer i ett.

Så egentligen är det kanske bra att det är lite lugnt nu. För d känns bra att kunna erbjuda alla ett boende! Visst, ngn blir kanske besviken över att de inte får bo i just det området där de vill - men ställer man det i relation till att få tak över huvudet så blir d genast bättre.

På text-tv igår och idagens tidningar kan man läsa att det finns gott om studentbostäder inför hösten. Ja det må va sant, fast fortfarande är det oerhört svårt i större studentstäder. Stockholm ska vi inte prata om. Hyran oxå inte att leka med. Årshyra om 40 000 när studenten har studiemedel på dryga 70 000 om året! Nyproducerade lägenheter är oerhört dyrt.

Hyran måste sänkas för studenter! Det kan inte vara rimligt att betala 4000 i hyra för 25 kvm och ha knappt 3000 kvar till mat, böcker, nöjen, resor. Studentbostäder måste bli billigare att producera. Investeringsbidraget om ca 40 000 per lgh räcker inte; bort med momsen på byggande, bygg lite kreativt. Det kanske är billigare att bygga om söttre lägenheter till mindre eller liknande.

Men kravet måste va kvar - hyreskostnaden måste ner. Annars står vi här med outhyra lägenheter och studenter som väljer ngt annat för att studentbostäderna är för dyra.

/KA

2005/07/12

Välkommen!

Nu har min arbetskamrat Hanna Hjalmarsson, som sitter mitt emot mig på kontoret nu under sommaren, skaffat sig en blogg. Den kan Du läsa här.

Välkommen!

Jag började mitt sommarjobb igår. Förmedlar studentbostäder i Gävle. För tillfället är det ganska lugnt - men jag antar att det är lugnet före stormen för antagningsbeskeden börjar gå ut nu. Alla får boende - för vi har bostadsgaranti. Det som va lite tråkigt va att jag var sjuk nästan hela förra veckan - perfekt innan man ska börja jobba och då jag skulle passa på att bada och sola som mest.

/KA

2005/07/06

Avgiftsfri grundskola

Idag kan man läsa på text-tv att det är många föräldrar som betalar till skolan. Det kan handla om att bidra till klassresan (i snitt 400 kr/år och barn). En tredjedel av föräldrarna anger att de betalar ca 600 kr för andra aktiviteter i skolan.

Jag tolkar en skolresa som något som är frivillig – ngt som inte ingår i området för skolverksamheten. Ska en avgångsklass åka på en skolresa så måste de samla in pengar för att kunna åka iväg. Alltså så är det frivilligt för eleven att delta.

När det gäller aktiviteter som skolan genomför som är obligatoriska, ska de självklart vara avgiftsfria. Alla ska kunna delta på lika villkor. Om skolan nu måste ta ut en avgift – så ska det finnas ett likvärdigt kostnadsfritt alternativ.

Det är många barn idag och familjer som har det knapert. Att då komma med extra avgifter t ex i skolan slår hårt mot många.

2005/07/05

Friskolor

Nu ska S in och peta igen. Vid ett nyligt taget riksdagsbeslut så infördes den sk stopplagen, som går ut på att man vill förbjuda landstingen från att lägga ut driften av sjukhus till vårdgivare med vinstmotiv. Nu vill skolministern göra samma med friskolor. Han vill visa att alternativt driven verksamhet är något skumt och att vinst är något fult. Ngt som hämmar den personliga friheten. Mångfald och konkurrens driver utvecklingen framåt, Baylan.

Jag tycker skolministern ska ägna sig åt saker som är till nytta. Till nytta för eleverna. Att eleverna går i en skola som håller god kvalitet. Att eleverna har lärare som är behöriga. Att eleverna har en god skolmiljö att gå till. Att lärarna kan känna sig trygga på sin arbetsplats. Dessa är knäckfrågor, Baylan. Inte huruvida skolan går med vinst eller ej.

Skoluniform?

Ja, KD-ledaren gör utspel på utspel, vilket är bra för han behöver synas mer. Men att införa skoluniform i skolan löser nog inte det problem som KD-ledaren vill få löst; nämligen utseendefixeringen. Att många barn mår dåligt av att behöva tävla med varandra om att ha de nyaste och flashigaste mobilen eller det nya dyra skärpet.

Jag undrar vad en skoluniform kostar? Och det är ju så den slits, barnet växer ur den – hur mkt kostar det då?

Socialbidrag

Då var det dags igen. Som student fick man sista studiemedlet från CSN i maj. Nästa kommer (om du när berättigad till det) en vecka in i september. Sommarjobben står inte direkt och knackar på dörren. Så socialbidrag kan bli den sista utvägen. I Gävle krävs studenter på en motprestation för att få ut socialbidrag. Enlig tidningen så kan det handla om ungdomsledare el liknande. Min kompis kille – han fick rasta hundar. Otroligt stimulerande och utvecklade för en akademiker! Studenter är nog så separerade i alla system och ingen annan biståndstagare krävs på en motprestation.

Det är bedrövligt. I vilken annan heltidssysselsättning måste man söka socialbidrag under två månader för att klara sig?

Forsmark

Svensk kärnkraft är säker! Det brukar heta så. Men inom en kort tid har det skett saker i Forsmark (som för övrigt är mkt nära Gävle och Bollnäs där jag ofta befinner mig). Först så blir det ett läckage där avfallet förvaras. Detta pga av rost! Kommentaren var ”Vi ska nog bygga ett tak över så att det inte rostar så lätt”. Hade de inte kunnat räkna ut det lite innan?
Innan helgen så brann så var det elskåp som fattade eld och reaktorn fick stängas av. Inte har det då märkts att den varit avstängd.
Även om nu många tycker att kärnkraften är säker och en ren energikälla så är då inte sakerna runt omkring så pass säkra.

Sommartecken

Ett kärt sommartecken är när pappa kommer på att han måste sola benen. Ni som inte känner min far - ni ska veta att han har riktig bondbränna. Detta innebär att benen är kritvita. I söndags la han sig med enbart benen i solen och somnade. Nu är de röda istället för vita.

2005/07/03

Härlig Helg!

Det har varit en underbar helg!

I fredags träffade jag gamla kursare på en vin- och grillkväll. Mkt skvaller och god mat och dryck i goda vänners lag. Det får inte gå ett år tills nästa gång!
Jag han oxå på Johan & Toves utflyttningsfest. Otroligt trevlig!

Igår fyllde mor år. Det blev en heldag med Sotarafton på Granön i solen, smörgårdstårta och tårta. Jag tror mamma var nöjd med dagen. Jag hade aldrig ätit sotare innan - men det var jätte gott. Mkt folk och durspel och havet i bakgrunden. Otroligt fint!

Idag har solen strålat här i Segersta. Ljusnan glittrar klarblå, sol från en nästan molnfri himmel. Satt ute och fika när kyrkklockorna ringde in till gudstjänst och så efter kyrkkaffet öppnade kyrkstallarna för sommaren. Ska göra ett besök där imorgon är det tänkt. Då fyller pappa oxå år.

Det har varit härliga dagar i Segersta helt enkelt!

/KA

2005/07/01

Slå vakt om avgiftsfri högre utbildning

Skickad till media idag:

Slå vakt om avgiftsfri högre utbildning

Socialdemokraterna vill öka diskrimineringen inom högskolan genom att införa terminsavgifter, detta är en helomvändning som bevisar den totala avsaknaden av ideologi. För bara två år sedan sade Thomas Östros (då utbildningsminister) att det är angeläget om att lagstifta om avgiftsfriheten för att den inte ska försvinna. Idag gör socialdemokraterna den raka motsatsen.

Nu spatserar Socialdemokraterna ifrån en viktig princip i svensk utbildningspolitik - att all utbildning skall vara avgiftsfri. Detta är en total omsvängning i Socialdemokraternas syn på högre utbildning. De har nyligen tillsatta en utredning skall komma med förslag till ett system med avgifter för utomeuropeiska studenter. Införs studieavgifter för en grupp – då är inte steget långt tills det är inför för alla.

Vårt utbildningssystem bygger på kritiskt tänkande, utbyte av åsikter och idéer mellan människor och då även människor från andra kulturer. Internationella studenter är viktiga för att ge en studiemiljö präglad av mångfald och ett internationellt perspektiv. Denna internationalisering är ett sätt att utveckla Sverige. Flertalet av de internationella studenterna väljer att forska eller arbeta i Sverige och blir på så vis en samhällsresurs. Vissa väljer att återvända hem och bidra till sitt egna lands utveckling. Genom att avgiftsbelägga utbildningen skulle detta kraftigt minska den svenska högre utbildningens attraktionskraft internationellt. Att locka studenter med störst plånbok istället för kompetens är fel väg att gå.

Vissa av Sveriges rektorer ser positivt på socialdemokraternas nya politik eftersom man är i stort behov av mera resurser. Jag vill inte ha en högre utbildning där lärosätet står inför valet där fler platser fördelas till utomeuropeiska studenter för att lärosätes ekonomi kräver det. Jag tror det är en mycket farlig väg att gå. Då får vi en osund konkurrens inom den högre utbildningen och en segregation som ökar.

Om avgifter införs så tror inte jag att leder till att den högre utbildningen får mer resurser, vilket vissa rektorer hoppas på. I de exempel som vi har sett i utlandet där detta system har provats har Varje krona som tagits ut som avgift följs av en minskad krona i stadsbidrag. Detta är det enda sättet att säkra att svenska studenter inte blir bortprioriterade om vi fortfarande vill ha en avgiftsfri utbildning. Alltså skulle svensk utbildning fortfarande vara underfinansierad, men då vara bekostad av länder utan för EU/ESS-området.

Införs avgifter för utländska studenter, bryter vi den ideologiska barriären mot avgifter, och öppnar dörren för att i framtiden avgiftsbelägga utbildning för även svenska studenter. En administrativ organisation skapas för att ta ut avgifter och då är inte steget långt till att även svenska studenter tvingas betala terminsavgifter. Detta leder både till en diskriminering och en dränering av högutbildade människor som Sverige behöver.

Varför ska då inte studenter stanna kvar i Sverige för att investera i sin utbildning? Införs avgifter så finns det inget som hindrar att svenska studenter söker sig utomlands och investerar i sin utbildning. Detta kan leda till förlorad arbetskraft och förlorade intäkter för Sverige och för lärosätet.

När Bologna, som innebär att högre utbildning harmoniseras i Europa, införs i Sverige blir det möjligt för studenter att röra sig och söka sig över nationsgränserna. Då kommer vår avgiftsfria utbildning sättas på prov. Då måste vi alla stå upp för att bevara avgiftsfriheten. Alternativa finansieringsformer för lärosätena måste då ses över. Vi har idag ett utbyggt system för uppdragsutbildningar, där företag kan köpa platser för att kompetensutveckla sin personal. Detta är något som kommer oss alla till gagn förr eller senare. Varför inte vidga denna möjlighet och låta lärosätena sälja uppdragsutbildningar till andra länder? En sådan lösning skulle både slå vakt om principen om avgiftsfrihet och öka lärosätenas möjlighet till extern finansiering. Vidare så måste resursfördelningssystemet ses över och göras mer rättvist.

Genom att avgiftsbelägga högre utbildning för enskilda individer bygger regeringen in en tröskel till högskolan. En tröskel som kan passeras av dem som har råd. Andra riskerar att få stanna utanför. Den snabba omkastningen i Socialdemokraternas grundsyn är skrämmande: plötsligt ses utbildning inte som en samhällsvinst utan enbart som en nytta för individen som denne själv ska betala. Högre utbildning ska vara tillgänglig för alla. I Socialdemokraternas värld ser det mer ut som att utbildning ska vara till för den som kan betala. Detta vill både Centerpartiets Högskoleförbund och Centerpartiet motverka. Vi slår vakt om avgiftsfri högre utbildningen i Sverige.

KARIN ANDERSSON
Vice förbundsordförande Centerpartiets Högskoleförbund